1 Nisan 2012 Pazar


Stratejik Yönetim Üzerine Kısa Bir Açıklama 

01 Nisan 2012, Bodrum 

Osman Karadağ[1] 

Sürdürülebilir büyümenin temel ilkelerinden biri stratejik yönetimi benimsemektir[2]. Stratejik yönetimin temelinde şirket karar vericilerinin (bunlar şirket sahipleri ve/veya yöneticileridir) stratejik düşünme becerileri yatar.   

Şirketin içinde bulunduğu çevre karmaşık olmasaydı ve belirsizlikler içermeseydi firmaların herhangi bir strateji geliştirmesine, dolayası ile stratejik yönetime de ihtiyaçları olmayacaktı. Günümüzde çevrenin bu karmaşıklığı artan bir eğilim göstermekte ve beraberinde de artan belirsizlikler taşımaktadır. Belirsizlik tıpkı sis gibi şirketlerin önlerini görmesine engel olur. Böyle bir ortamda faaliyette bulunan şirketlerin yaşamlarını sürdürebilmeleri kendilerine bir yol haritası yapmalarına bağlıdır. Yol haritası şirketlere nerede olduklarını, nereye varmak istediklerini ve oraya nasıl varacakları konularında rehberlik yapar. Bu yol haritasını hazırlayabilmek için şirket yöneticilerinin stratejik düşünme becerisine sahip olmaları gerekir. Bu etkinliklerin tümüne biz stratejik yönetim diyoruz. Başarılı olmak isteyen şirketin stratejik yönetimi benimsemesi zorunludur. Aksi halde yaşamını sürdüremez.  

Planlama – Stratejik Planlama 

Gideceği limanı bilmeyenlere hiçbir rüzgâr yardımcı olamaz, Seneca[3] 

En basit anlamı ile “planlama” bir yerden bir yere gitmektir. Bir yerden bir yere gitmek; nerede olduğumuzu ve nereye gideceğimizi “bilmeyi”, bunun için bir “araç”a ihtiyacı ve kendimize bir “rota” çizmemizi gerektirir. Özetle “Bilgi - Araç– Rotayı gerektirir. Planlama hiyerarşisi içinde stratejik planlama en üst düzeyde yer alır. Diğer bütün planlar (yıllık işletme planı, bütçe, vb.) buna göre hazırlanır. 

Bilgi – Beceri 

Önce “Düşüncelerin Toparlanması” gerekir. Stratejik planlamanın dinamiğini stratejik düşünme oluşturur. Diğer bir deyişle, “stratejik düşünme” strateji dinamiğini kavramak için başlangıç noktası oluşturur. Stratejik düşünme; 

Biz kimiz?

Nerede olmalıyız?

Ne olmalıyız?  

Sorularına cevap oluşturmak amacıyla izlenen sistematik bir düşünme sürecidir. Özetle stratejik düşünme; bir strateji mimarisi oluşturma sanatıdır.  

Stratejik düşünme için literatürde kullanılan diğer terimler; kritik düşünme, sistematik düşünme/düşünce, geleceğe ve ileriye yönelik düşünme/düşünce, uzun dönemli düşünme/düşünce, yüksek düzey düşünme, çözüm bulma[4]. 

Stratejik düşünme bize gerekli “Bilgi – Beceri”yi sağlar. 

Araç 

Stratejik planlamanın aracı ise “bütünü yönetebilme” sanatı diyebileceğimiz “Stratejik Yönetim”dir. Stratejik yönetim “etkili stratejiler geliştirmeye, uygulamaya, sonuçlarını değerlendirerek kontrol etmeye yönelik kararlar ve faaliyetler bütünüdür. 

Rota: Genel Yol Haritası 

Bir yerden bir yere gitmek için bir “yol haritası” na ihtiyacımız vardır.  Bir şirket ya da örgütün bulunduğu konumdan arzu ettiği bir başka konuma ulaşması, planlama, planı uygulama ve doğru yolda olduğunu izlemesi ve değerlendirme yapması ve gerektiğinde düzeltici işlem yapması ile mümkündür. Geleceğini şekillendirmek isteyen bir şirket ya da örgütün “Yol haritası” diyebileceğimiz bu serüvenin ana adımları; 

1.       Stratejik analiz

2.       Stratejik tasarım

3.       Stratejik uygulama

4.       Stratejik kontrol

5.       Değişimi yönetmektir.



[1] Endüstri Y. Mühendisi Osman Karadağ (okaradag52@gmail.com), 30 yılı aşkın süreyle Kamu ve Özel sektörde yöneticilik görevlerinde bulunduktan sonra birikimlerini eğitici ve danışman olarak toplumumuzla paylaşmaktadır. Stratejik planlama, yapılabilirlik çalışması ve proje yönetimi alanlarında çalışan Karadağ, Türkiye’nin ilk profesyonel proje yöneticilerinden biridir.
[2] Karadağ, Osman. Sürdürülebilir Büyümenin Temel İlkeleri. İstanbul: Beyaz Yayınları, 2011, s. x
[3] Lucius Annaeus Seneca (MÖ 4 - M.S 65) Romalı düşünür, devlet adamı, oyun yazarıdır.
[4] Ülkemizde stratejik düşünme çoğu kez yanlışlıkla stratejik düşünce olarak kullanılmaktadır. Bir süreç olması nedeniyle ifadenin “düşünme” olarak kullanılması daha doğrudur. Çünkü “düşünce” ifadesi durağan bir anlam taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder