21 Şubat 2012 Salı


Batı’nın hikmetinin temelini oluşturan yedi sütun[1]
Prof. Kishore Mahbubani iki konuya vurgu yapmakta: (1) Batı egemenliğinin sonu, (2) Asya’nın “geriye dönüşü”[2].  Sanayi devrimi ile Batı neyi deneyimlediyse bugün Asya’nın yaşadığı da odur. Çünkü Batı’nın hikmetinin temelini oluşturan yedi sütunu Asyalılar şimdi anladı.

1.       Serbest piyasa ekonomisi (Ancak, yatırım, eğitim, vergi teşvikleri, uygun ekonomik koşullar anlamında Devletin her şeyi piyasaya bırakmaması gerekir. Amerika sadece “görünmez el” ile işlerken Asya hem “görünmez el” hem de “görünür el” ile işliyor.),

2.       Bilim ve teknoloji

3.       Pragmatizm (Deng Xiaoping: “kedinin siyah ya da beyaz olması önemli değildir, önemli olan fare tutmasıdır”),

4.       Liyakat (toplumdaki her birey potansiyel bir kaynak olduğundan, her bireye topluma katkı sağlaması için fırsat eşitliği tanımanız gerekiyor. Hiçbir yeteneğin gözardı edilmemesi gerekir.),

5.       Kültürel barış (sessiz silahların sesi),

6.       Hukukun üstünlüğü (herkesin yasalar karşısında eşit olması),

7.       Eğitim (2007 yılında Dünya Bankasının bir raporuna göre Asya’da yükselen eğitimin bölgenin ekonomisinin büyümesine etkisinin %0,75 – 2 arasında bir katkısı olmuştur).



[1] Sohbet: Bizden Haberler 23, Şubat 2012. Kishore Mahbubani, akademisyen, düşünce adamı, yazar ve aynı zamanda diplomat olan Prof. Kishore Mahbubani, National University od Singapore’da bulunan Lee Kuan Yew Scholl of Puclic Policy’de dekan olarak görev yapıyor. Mahbubani 2008 yılında “The New Asian Hemisphere: The Irresistable Shift of Global Power to teh East” yazılan kitabın yazarıdır.
[2] 200 yıl öncesine kadar Çin dünyanın en büyük ekonomisi, Hindistan ise ikincisiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder